Żywność a alergie

Żywność a alergie

Coraz częściej pojawiające się alergie pokarmowe zarówno u osób dorosłych jak i u dzieci zmuszają nas do uważnego przyjrzenia się temu co jemy. Zatem uważnie czytamy skład produktów zanim dokonamy ich zakupu, unikamy nadmiaru chemii w pożywieniu czy konserwantów. Staramy się wybierać żywność bardziej świadomie, a także unikać produktów, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Według badań tym co powoduje alergie pokarmowe nie tyle jest sama żywność ale przede wszystkim zawarte w niej spożywcze środki chemiczne ( wzmacniacze smaku, konserwanty, utwardzacze, itp.) czy też środki stosowane przy ich produkcji (jak: farmaceutyki używane w hodowli zwierząt, opryski upraw czy nadmiar pestycydów). Chcąc uniknąć reakcji alergicznych musimy świadomie wybierać produkty, które chcemy włączyć do swojej diety, dlatego coraz częściej sprawdzamy co jemy, z czego składają się produkty spożywcze. Coraz częściej wybieramy produkty ekologiczne ( najczęściej zaopatrując się u niewielkich lokalnych producentów), jak warzywa, owoce, mleko,nabiał a nawet mięso. Coraz mniej mamy też zaufania do żywności przetwarzanej czy tanich półproduktów i tych typu instant lub zalewających rynek spożywczy fast foodów i słodyczy niskiej jakości. Wspieramy też sprawdzonych lokalnych producentów i regionalne produkty.

[Głosów:1    Średnia:5/5]