Warzywa i owoce – sałata

Warzywa i owoce – sałata

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawowy składnik naszej codziennej diety – zapewnienie naszemu organizmowi odpowiedniej dawki witamin oraz mikroelementów jest kluczowe dla naszego zdrowia. Gdzie szukać tych składników? Jak sprawdzić, czy są świeże? Przede wszystkim warto spojrzeć w stronę warzyw zielonych: groszku, brokuł, zielonych pomidorów jak również sałaty. Sezon na sałatę zaczyna się wiosną i trwa przez całe lato. Warto go wykorzystać. Sałata idealnie nadaje się bowiem nie tylko do przyozdabiania talerzy czy półmisków ale przede wszystkim do jedzenia, ponieważ zawiera wiele ważnych dla naszego organizmu substancji. Dlaczego więc warto jeść sałatę? Po pierwsze dlatego, że poprawia ona trawienie, przez co zapobiega zaparciom. Dzieje się tak ponieważ jest ona bogatym źródłem błonnika oraz celulozy. Po drugie, dzięki dużej zawartości witaminy C zapewnia ona skórze dobry poziom nawilżenia, dzięki czemu wygląda ona promiennie. Sałata zawiera też substancje nazywane przeciwutleniaczami, które niszcząc wolne rodniki zapobiega między innymi starzeniu się. Liście sałaty zawierają także dużo jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszej tarczycy. Kolejna zaletą tego warzywa jest to, że zawiera ono bardzo mało kalorii, dzięki czemu możemy ją jeść w dużych ilościach nawet jeśli znajdujemy się na diecie. Sałata powinna być jedzona jak najczęściej wiosną i latem, ale także w innych porach roku.

[Głosów:1    Średnia:5/5]