W restauracji trzeba pracować
Mając własną restaurację należy zdać sobie sprawę, że najważniejszą rolę odgrywa kucharz. Bez niego dany lokal nie miałby szans, bo przecież człowiek lubi zjeść a obecny to już w ogóle ma wymagania. Nie można położyć na talerz byle czego, tylko wartościowe lokale mają szansę przetrwania. Mówi się, że ludzie raczej nie są chętni wydawać pieniądze na mieście, tymczasem jest to błędne stwierdzenie. Jeśli menu jest naprawdę jakościowe, smaczne a zarazem zdrowe można liczyć na sukces. Wiele obiektów podupada ponieważ nie liczy się klient a wynagrodzenie. Trzeba się poświęcić, najpierw postawić swój kapitał a później czekać efektów. Zaleca się wybierać ekipę doświadczoną, chociaż i młodzi ludzie są jak najbardziej widziani. Na początek jakieś małe obowiązki, dopiero jak się wdrąży w sztukę, można zaakceptować daną osobę do zespołu. Istotna jest organizacja, cała ekipa musi się dogadywać. Niepotrzebne kłótnie, tak zwane zgrzyty, to wszystko zostaję na talerzu a w konsekwencji jest niezadowolenie gości. Właściciele lokali także muszą włożyć zaangażowanie, to że jest się szefem nie oznacza, że jest się zwolnionym ze wszystko. Kulinaria to szerokie pojęcie a więc dla wszystkich znajdzie się miejsce. Rynek ogromny a jednak rezerwacja dla prawdziwych restauracji zawsze jest aktywna. Każdy kto czuję, że może prowadzić kuchnię, zna się na tym, po prostu kocha, powinien spróbować swoich sił.