Mózg można usprawnić dietą

Każdy organ ludzkiego ciała jest niezwykle istotnym elementem. Jednak jeśli chodzi o ludzki mózg, to trudno odmówić mu pierwszeństwa w kategorii najbardziej istotnych części ludzkiego ciała. O ile brak takich organów, jak ręce lub też nogi da się zastąpić protezami, z kolei bez wzroku, czy też słuchu, da się w miarę społecznie funkcjonować, o tyle, jeśli umiera mózg, kończy się na dobre ludzkie życie. Warto zatem zadbać o tę bezcenną część ludzkiego ciała. Jeśli chodzi o odżywianie mózgu, to niekwestionowanym królem odżywiania tego organu jest kofeina, jak również białko. Z kolei blokadę umysłową zwiększają produkty tego typu, co makaron, chleb, zatem – węglowodany. Równie niekorzystny jest tu cukier , miód, lub też alkohol, który dodatkowo charakteryzuje się tym, że zabija komórki mózgowe, które nigdy w przyszłości się nie zregenerują. Osoby, którym zależy na utrzymaniu aktywności mózgu powinny na przykład krakersa popijać mlekiem, natomiast odciąć się od pączków oraz słodkich rzeczy, które charakteryzują się tym , że tłumią energię umysłu. Drogocenna jest tu także pierś z indyka, chude mleko, jogurt oraz wołowina. Szczególnie magiczne jest zaś działanie kawy naturalnej, która nie tyle pobudza mózg do pracy, co powoduje, że hamuje ona wpływ tych bodźców, które spowalniają pracę umysłu. Wątroba, mleko, migdały, żelazo oraz cynk, to wielcy przyjaciele ludzkiego mózgu. Bardzo duże ilości cynku mogą poprawić pamięć.

[Głosów:0    Średnia:0/5]