Mądrość w diecie
Odpowiednia dieta jest w stanie nie tylko wpłynąć na zdrowie fizyczne człowieka, poprawić jego wygląd, czego skutkiem będzie także znakomite samopoczucie. Dobra dieta jest w stanie wpłynąć także pozytywnie na wydolność intelektualną człowieka. Dobrze jest zatem wiedzieć, jakie produkty wpływają ujemnie na pracę umysłu. Zabójczy jest tu na przykład smalec pochodzenia zwierzęcego, który upośledza zarówno pamięć, jak również na możliwości efektywnej nauki. Największym jednak wrogiem ludzkiego mózgu jest alkohol, który wręcz morduje komórki mózgowe, robiąc w ten sposób w mózgu puste plamy, które nigdy więcej nie wypełnią się nowymi komórkami, bowiem jako jedyne chyba w organizmie człowieka nie posiadają one zdolności regeneracyjnych. Aby utrzymać wysoką sprawność intelektualną należ jeść na śniadanie chude jogurty, jajka na twardo, owoce, soki, kawę, herbatę. Na obiad z kolei dobry będzie zarówno tuńczyk, jak też chudy twarożek, indyk, kurczak,. Należy zaś unikać makaronów z mięsem, czy też herbatników. Z kolei na kolację warto jeść zielone warzywa, pomidory, owoce. Dobrze jest mieć świadomość, że nadmiar spożytego pokarmu zawsze będzie działał hamująco na zdolności naszego umysłu. Nie warto zatem najadać się na tak zwany zapas. Dobrze jest również spożywać nisko przetworzone posiłki. Zasadą jest tu – im prościej, tym lepiej. Zatem niemal jak zawsze wygrywa zarówno umiar, jak też i równowaga.