Leczniczy wpływ diety

Leczniczy wpływ diety

Przy leczeniu wielu schorzeń i chorób mówi się o zbawiennym i leczniczym wpływie diety na cały organizm. Wiele składników odżywczych czy niezbędnych witamin i minerałów organizm przyswaja właśnie z pożywienia. Dlatego tak istotne jest to co jemy. Nauka pozwala nam na coraz lepsze poznanie składu chemicznego pożywienia a także jego wpływu na nasze zdrowie. Coraz łatwiej zatem zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminy, minerały, białka czy kwasy tłuszczowe. Właściwie zbilansowana dieta pozwala nam utrzymać organizm w zdrowiu oraz dobre samopoczucie, ale także leczyć rozmaite schorzenia. W przebiegu na przykład takich chorób jak: cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory, alergie, itp. stosuje się odpowiednią dietę jako jeden z czynników leczniczych. Na przykład u osób z cukrzycą niezwykle istotne jest rygorystyczne przestrzeganie diety, wymagającej właściwego dobierania węglowodanów, tak by utrzymać poziom cukru we krwi w normie. W diecie tej ważnym składnikiem są węglowodany złożone, chude pokarmy, produkty o niskiej zawartości cukru i tłuszczu. Dzięki przestrzeganiu zasad dietetycznych osoby cierpiące na cukrzycę nie odczuwają objawów choroby i przeciwdziałają wystąpieniu groźnych powikłań, a tym samym przez wiele lat mogą cieszyć się dobrym zdrowiem i funkcjonować normalnie.