Kuchnia polska bez mięsa

Kuchnia polska bez mięsa

Często nie zdajemy sobie sprawy jak wielki wpływ na nasze samopoczucie ma dieta. Błędy żywieniowe, które popełniamy mogą nas niestety wiele kosztować i wyrządzisz szkody naszemu zdrowiu. Opuszczanie posiłków, tłuste i słodkie pokarmy, nadmiar używek, objadanie – to tylko nieliczne z nich. Tradycyjna kuchnia polska nie sprzyja przestrzeganiu zdrowej diety, bowiem zawiera zbyt dużo czerwonego mięsa, tłustych potraw, produktów pochodzenia zwierzęcego. Natomiast brakuje w niej ryb a także warzyw czy owoców. Jednak badania pokazują, że jesteśmy coraz bardziej świadomi tego co jemy i dokonujemy coraz lepszych wyborów zarówno dokonując zakupu żywności jak i przestrzegając zasad zdrowego odżywiania. Coraz częściej przechodzimy na wegetarianizm, rezygnując z jedzenia mięsa, za to zastępując je produktami zbożowymi: zboża, kasze, ryż, rośliny strączkowe. Jemy nie tylko więcej warzyw w rozmaitej postaci, ale też owoców. Coraz liczniej kolejne pokolenia znajdują dla siebie alternatywne sposoby odżywiania, a dzięki szerokiej dostępności żywności upodobani a kulinarne Polaków przestały ograniczać się do schabowego i bigosu. Nasza dieta stała się bardziej urozmaicona i lepiej zbilansowana, jemy zdrowiej i lżej, spożywamy więcej warzyw i owoców oraz ryb. Częściej eksperymentujemy i przywiązujemy wagę do tego jak i co jemy.

[Głosów:1    Średnia:4/5]