Jakie warzywka na śniadanie?

Wiele osób zdrowe jedzenie utożsamia z dużą ilością warzyw spożywanych w ciągu dnia. I słusznie! Im więcej warzyw, tym lepiej. Są nie tylko bardzo zdrowe, ale i niskokaloryczne – zapewnią Ci dobrą kondycję, samopoczucie, wygląd, a także… spadek zbędnych kilogramów. Jeśli zatem walczysz z nadwagą warzywa są jakby stworzone dla Ciebie. Jedzenie różnych warzyw poprawia również nasze warunki fizyczne – nie od dziś wiemy, że osoby z gorszym wzrokiem powinny jeść więcej marchwi, osoby mające problemy z układem krążenia sporo buraków, natomiast astmatycy powinni się raczyć dużą ilością oliwek – zarówno zielonych, jak i czarnych. Nawet jeśli nie chorujesz i uważasz, że takie postępowanie nie jest Ci do szczęścia potrzebne, to jednak powinieneś się tym zainteresować. Wystarczy, że na zakupach, zamiast sięgnąć po keczup i musztardę, wybierzesz pomidory, ogórka, rzodkiewkę. Do tego trochę sałaty. I już Twoje śniadanie nie tylko wygląda o wiele apetyczniej, ale jest ono bardziej zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Spróbuj zaskoczyć domowników takim właśnie wiosennym jedzonkiem – z całą pewnością będą zachwyceni gamą kolorów, jakie im zaserwujesz. Ty sama poczujesz się o wiele lepiej po takim śniadaniu bogatym w błonnik – będziesz dłużej i bardziej najedzona, odczujesz wreszcie komfort w żołądku i jelitach. Błonnik to zdrowie, zapamiętaj to sobie!

[Głosów:0    Średnia:0/5]