Jaką dietę stosować, aby była skuteczna i bezpieczna
Nie ma diety skutecznej i bezpiecznej. Ograniczenie jakichkolwiek składników pokarmowych, z reguły przynosi więcej szkody niż pożytku, ponieważ organizm nie jest dobrze odżywiony, musi więc improwizować, sięgając do różnych rezerw, czego nie powinien robić. Aby zachować szczupłą sylwetkę, dobre zdrowie i samopoczucie, wystarczy przestrzegać kilku zasad, które są zalecane przez wszystkich lekarzy i dietetyków. Posiłki powinny być spożywane regularnie, w małych ilościach. Muszą w nich występować warzywa i owoce, najlepiej w jak najmniej przetworzonej postaci.. Ostatni posiłek powinien być na dwie, trzy godziny przed snem, aby nasz żołądek i układ trawienny też mógł odpocząć. Oczywiście, ostatni posiłek powinien być lekkostrawny, smażone, pieczone mięso i ziemniak nie są wskazane. Konieczne jest ograniczenie soli, którą można zastąpić naturalnymi ziołami. Sól zatrzymuje wodę w organizmie. Gdy dopadnie nas głód, nie sięgajmy po słodka przekąskę – dużo zdrowsze będą owoce, lub warzywa. Podjadanie pomiędzy posiłkami to pierwszy krok do nabycia większej wagi. Psychologia jedzenia ma bardzo duże znaczenie. Jeżeli potrawę nałożymy na mniejszy talerz, będzie się nam wydawało, że zjedliśmy więcej. Bardzo wskazany jest ruch – po dobrym obiedzie nic nas nie wprawi w lepszy nastrój niż spacer. Gdy usystematyzujemy swoje nawyki żywieniowe, zobaczymy, że nasze kilogramy bez większego wysiłku same spadają.