Jak zrobić dobry miks?

Czytamy bardzo wiele materiałów odnośnie zbilansowanej diety. Teoretycznie wiemy, ile czego trzeba, ażeby w naszym życiu było dobrze. Czy tak też jest w praktyce? Czy też jednak nie umiemy dobrze dobrać proporcji składników odżywczych? Prawda jest taka, że to dość ciężka sztuka, która nie każdemu się udaje. Wiadomo, że największą uwagę zwracać będą na to osoby, które naprawdę tego potrzebują. Są to, przykładowo, takie osoby, które cierpią na cukrzycę. Musimy patrzeć się zatem na wszystko: co jemy, jak jemy i kiedy; ile w naszym jedzeniu jest węglowodanów, a ile kalorii. Jak duży jest indeks glikemiczny. Inaczej mówiąc: nasze dania stanowi odpowiednio dobrany pod względem proporcji miks węglowodanów, protein i zdrowych tłuszczy. Dzięki temu poziom cukru we krwi jest jak najbardziej odpowiedni, a nasze dobre samopoczucie rośnie wraz z nim! W jaki sposób, łatwy możemy uzyskać odpowiednią proporcję? Jest jeden trik, który wielu osobom może bardzo pomóc w zbilansowaniu codziennej diety. Zwie się on metodą talerzową i możliwe, że wiele osób stosowało ją już wcześniej, nawet jeśli nieświadomie – tak zostały te osoby bowiem nauczone przez rodziców i nie wyzbyły się dawnych nawyków. Na talerz nakładamy bowiem jedzenie w ten sposób: na połowie sam warzywa, w jednej czwartej część bogatą w proteiny, na reszcie talerza składniki bogate w węglowodany.

[Głosów:0    Średnia:0/5]