Jak jeść, aby mieć dobre zdrowie i samopoczucie
Zakładamy, że nasze posiłki składają się z samych zdrowych produktów, oprócz odpowiedniej ilości składników mineralnych, witamin musimy zadbać o higienę jedzenia posiłków, aby naprawdę stały się dla nas pełnowartościowe. Na świecie powstało już sporo restauracji pod hasłem ‘slow food’, czyli konieczny jest czas na dokładne spożycie posiłku, wręcz jego celebracja – w przeciwieństwie do ‘fast food’, czyli przekąski zjadanej naprędce, w biegu, pod presją czasu. Odpowiednia konsumpcja jest dla nas bardzo ważna, nie chodzi tu oczywiście o poobiednią drzemkę z pełnym żołądkiem, ale sprawienie sobie przyjemności z jedzenia. Kilka zasad zdrowego jedzenia – koniecznie w pozycji siedzącej, bez pośpiechu, bez gazety czy telewizora. Przed połknięciem, każdy kęs powinien być dokładnie pogryziony, wymieszany ze śliną. Ułatwi to pracę przewodu pokarmowego i żołądka. Nie należy pić podczas posiłku – można, ale na kilkanaście minut przed i około godziny po. Co do posiłku, to powinien być złożony z produktów świeżych, jak najmniej przetworzonych. Jedna porcja nie powinna być zbyt obfita – gdy czujemy lekki niedosyt po posiłku, to oznacza, że była ona w sam raz, nie najadamy się nigdy do pełna. Menu powinno być różnorodne, pamiętajmy o dodatkach w postaci ziół, naturalnych przypraw, warzywach i owocach – i jak najmniej soli. Ostatni dzienny posiłek musi być na kilka godzin przed snem.