Dołącz gorczycę do swojej diety!

Czy kiedykolwiek myślałaś o tym, by dodatkowo do swojej diety wprowadzić… gorczycę? Wydaje się to być absurdalne. Po co? Jakie właściwości może mieć zwykła przyprawa? Tymczasem okazuje się, że gorczyca ma działanie niezwykle prozdrowotne! Często bardziej intensywne, niż wiele warzyw i owoców. Jak się to dzieje? W gorczycy zawiera się bowiem selen. Ma on działanie przeciwzapalne – docenią to wszyscy, którzy cierpią na jakiekolwiek infekcje bakteryjne. Jednakże nie jest to jedyna zaleta gorczycy – gdyby tak było, nie poświęcalibyśmy jej całego artykułu. Kiedy gorczyca zostanie zalana wodą, wydziela pewien specyficzny śluz. Następnie pokrywa nim ściany żołądka. Ma to dla niego zasadnicze znaczenie – zostają znacznie poprawione nie tylko czynności żołądka, ale i perystaltyka jelit. Oczywiście to nie wszystko! Gorczyca ma jeszcze inne właściwości. Przede wszystkim doskonale radzi sobie z różnego rodzaju bakteriami, zabijając je i likwidując z naszego organizmu. Tak jak wspominałam, działa przeciwzapalnie, ale również i przeciwbólowo – czyli nie musimy już obciążać swojego żołądka Apapem. Do tego posiada właściwości przeciwgrzybicze – co z pewnością docenią wszyscy, którzy cierpią na tę uporczywą dolegliwość. Trudno jest bowiem znaleźć chorobę, która uprzykrzałaby życie w sposób jeszcze bardziej upierdliwy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]