Długotrwałe stosowanie diety a zdrowie

U wielu osób z dość poważną otyłością praca nad swoją wagą wymaga czasu. Nie można schudnąć czterdziestu kilogramów w pół roku. Z tego powodu długotrwałe stosowanie diety powinno być dokładnie monitorowane przez lekarza prowadzącego. Zwłaszcza dieta wprowadzona bardzo drastycznie powinna być uzgadniana z lekarzem. Jest wielu ludzi, którzy dietę stosują od kilkudziesięciu lat. Dla wielu wydaje się to niemożliwe. Rozwiązanie leży przede wszystkim w nauczeniu się racjonalnego odżywiania. Można siedzieć w domu, jeść byle co i tyć. Można też siedzieć w domu, jeść dużo i chudnąć. Cały sekret pięknej sylwetki leży właśnie w nauczeniu się dobierania odpowiednich składników. Wiele osób na długotrwałej diecie zrezygnowało w stu procentach z pokarmów słodkich. Zastępują to marchewką, szparagami i brokułami. Zrezygnowali też z każdego rodzaju mięsa z wyjątkiem drobiu i ryb. W czasie długotrwałej diety należy przede wszystkim zażywać pokarmy bogate w witaminy, a takimi są owoce i warzywa. Nabiał jest też bardzo dobrym składnikiem naszej diety, ponieważ wspomaga przemianę materii. Nie ma przeciwwskazań do stosowania długotrwałej diety. Warto jednak, co kilka miesięcy, ewentualnie co pół roku robić kontrolne badanie krwi, by sprawdzić stan cholesterolu, białych i czerwonych krwinek oraz poziom cukru.

[Głosów:0    Średnia:0/5]