Dlaczego trzeba ograniczyć, bądź w ogóle wyeliminować cukier z naszej diety

Dlaczego trzeba ograniczyć, bądź w ogóle wyeliminować cukier z naszej diety

Zgodnie ze starym powiedzeniem ‘cukier krzepi’, ale tego ze sklepu lepiej w ogóle nie używać, jeżeli już, to w jak najmniejszych ilościach, a najlepiej zastąpić go słodyczą naturalna, pochodzącą z soków, owoców i warzyw. Bo w takiej postaci, cukier z pewnością nie szkodzi zdrowiu. Ciastka, słodycze, kremy, słodzone napoje – pochłaniamy każdego dnia ogromne ilości niepotrzebnego nam cukru, nawet sobie z tego nie zdając sprawy. Kolejny raz, żeby być zdrowym i mieć odpowiednią sylwetkę, recepta jest prosta – odżywiać się zdrowo. Co nam grozi w przypadku zużywania dużych ilości cukru? Same kłopoty, które są widoczne z czasem, ale nieuchronnie nadejdą. Cukier może uszkodzić nasz układ odpornościowy, łatwiej łapiemy infekcje bakteryjne, zaburza równowagę mineralną w organizmie. Zdenerwowanie, rozkojarzenie, wzmożona aktywność – to także oznaki zbyt dużej ilości cukru. Mamy zwiększony poziom glukozy na czczo. Nadmiar cukru może spowodować nadkwasotę, uszkodzenie nerek, próchnicę, zapalenie jelita grubego, hemoroidy, żylaki, wspomaga rozwój niektórych nowotworów. Przyczynia się do otyłości, tym samym do powstania miażdżycy, wzrostu poziomu cholesterolu, do wystąpienia chorób serca, cukrzycy, może nawet uszkodzić strukturę DNA. Jest kilka zamienników białego cukru – świeże i surowe owoce, syropy, słody, oraz stewia, naturalna roślina. Drugi, znany slogan ‘cukier to biała śmierć’, jest równie prawdziwy jak ten powyżej.