Dieta warzywna – zdrowa i pożywna

Stosowanie diety warzywnej jest zalecane przez wielu dietetyków. Dieta ta ma wiele pozytywnych aspektów, nie tylko wspomaga naszą przemianę materii, ale pozwala nam oczyścić nasz przewód pokarmowy. Dodatkowo można ją stosować jako jeden z elementów prewencji antyrakowej. Dieta sprawdza się jako jeden z elementów dbania o doskonałą sylwetkę. Zdrowie jest najważniejsze, a dieta pomoże nam poczuć się w doskonałej formie. Dieta nie trwa długo, stosuje się ją przez około dwa tygodnie. Nie ma w niej z góry pokreślonej ilości posiłków. Dieta ta nie pozwala na dopuszczenie do uczucia głodu. Po kilku dniach stosowania diety rygorystycznie – opierając się wyłącznie na warzywach przygotowywanych na wiele różnych sposobów – można wprowadzić takie elementy jak odrobina masła, maślanki lub jogurtu, a także takich elementów jak niewielkie ilości chudego drobiu lub ryb. Podstawą jest uzupełnienie diety warzywnej dużą ilością wody mineralnej lub źródlanej – specjaliści zalecają przynajmniej 1,5 litra wody niegazowanej dziennie. Pamiętajmy podczas diety, że dzienne powinniśmy spożyć minimum 500g warzyw. Jeżeli poszukujemy urozmaicenia powinniśmy zdecydować się na przygotowywanie posiłków w wielu różnych postaciach. Dieta musi być oparta na jak największej ilości warzyw, to pozwoli nam na czerpanie zadowolenia z naszych działań.