Dieta szpitalna

Dieta szpitalna

Większość z nas zaliczając pobyt w szpitalu narzeka na tamtejszą kuchnię. I faktycznie w wielu przypadkach pozostawia ona bardzo wiele do życzenia. Niemniej jednak nie zawsze jest to uwarunkowane oczywiście brakiem wystarczających środków finansowych na jedzenie nieco lepszej jakości. Gdyby się bowiem bliżej przyjrzeć jadłospisowi szpitalnemu, to zauważymy tam cały szereg różnych diet dla poszczególnych grup pacjentów. Dieta szpitalna jest zatem bardzo zróżnicowaną kwestią i dlatego bardzo ważnym aspektem jest zatrudnienie w kuchni szpitalnej dietetyka. Co innego będzie bowiem wskazane dla osób chorujących na wątrobę, mających problemy jelitowe, żołądkowe, borykających się z problemami natury kardiologicznej i można by tak jeszcze bardzo długo wymieniać. Zatem nie zawsze uboga dieta szpitalna jest wynikiem braku odpowiednich środków finansowych, ale jest po prostu uwarunkowana chorobą danego pacjenta. Oczywiście nie oznacza to wcale, że w polskich szpitalach nie ma problemów z odpowiednim jedzeniem, bo takowe niewątpliwie są, choć nie powinny. Można z przekąsem powiedzieć, że dzięki takiej, a nie innej diecie istnieje bardzo duża szansa, że to właśnie w szpitalu może nam się udać to, co się mimo wzmożonych wysiłków nie udaje w rzeczywistości poza szpitalnej, czyli możemy się odchudzić.

[Głosów:1    Średnia:3/5]