Dieta potrzebna do sprawnego oddychania

Dieta zazwyczaj kojarzy nam się z odchudzaniem i otyłością. Nie jest t jednak reguła. Określony system odżywiania dotyczy często osób, które cierpią na pewne choroby. Aby zachować odpowiedni stan zdrowia i nie znaleźć się w szpitalu, muszą przestrzegać zasad żywienia. Zasady te wymagają od nich niekiedy więcej uwagi i konsekwencji, niż ma to miejsce w przypadku osób zrzucających zbędne kilogramy. Przykładem diety, którą determinuje choroba, jest dieta aspirynowa. Polega ona na wyeliminowaniu lub ograniczeniu ilości spożywanych produktów, które w swoim składzie posiadają salicylany. Zabronione jest także stosowanie leków, których składnikiem jest kwas acetylosalicylowy lub jego pochodne. Dieta ta praktykowana jest przez osoby, które cierpią na astmę aspirynową, czyli nadwrażliwość na niesteroidowe leki przeciwzapalne. Chorzy nie mogą zażywać aspiryny ani żadnych pokrewnych jej lekarstw. Z listy dozwolonych produktów eliminuje się te, które zawierają sporo środków konserwujących, sztucznych barwników oraz przypraw. Bardzo wysoką zawartością salicylanów charakteryzują się m.in. maliny, jeżyny czy czarna porzeczka. Ponadto należy uważać na ogórki, paprykę, rzodkiewkę oraz oliwki. Niebezpieczne jest także stosowanie większości gatunków miodów oraz alkoholi. Nieprzestrzeganie zaleceń grozi atakiem duszności.

[Głosów:0    Średnia:0/5]