Dieta na nadciśnienie tętnicze
Dieta na nadciśnienie tętnicze może zdziałać niezwykle wiele dobrego, jeśli chodzi o utrzymanie organizmu w dobrym zdrowiu. Warto zatem wiedzieć, które produkty żywnościowe mają zbawienną moc obniżenia ciśnienia. Zatem osoby, które cierpią na tego rodzaju dolegliwość, z całą pewnością nie powinny stronić od spożywania selerów, czosnku, czy też tłustych ryb. Dobrze działają również w tej materii – warzywa, potrawy o bardzo dużej zawartości wapnia, jak również potasu oraz oliwa z oliwek. Z kolei chorzy na nadciśnienie kategorycznie powinni się wystrzegać alkoholu, które niezwykle podnosi ciśnienie, jak też produktów, które zawierają w sobie potas. Ciśnienie krwi, to rzecz, która wiąże się bezpośrednio z funkcjonowaniem jednego z najważniejszych organów naszego ciała – serca. Większość osób, które cierpią na nadciśnienie tętnicze, kontroluje ten stan za pomocą przepisanych prze lekarzy środków o działaniu farmakologicznym. Z całą pewnością ani zioła, ani też nawet najbardziej zdrowa dieta nie będzie w stanie zastąpić leków, nie mniej jednak warto posiłkować się nimi w celu jeszcze lepszego leczenia. W przypadku osób chorujących na nadciśnienie szczególnie wartościowy jest seler, jak również czosnek. Podobne działanie do czosnku ma cebula. Warto jednak wiedzieć, że o wiele lepsze rezultaty otrzymamy spożywając surowy czosnek i cebulę, niż gotowane, które wykazują działanie w znacznie mniejszym stopniu.