Dieta małosolna i bezsolna dobra dla zachowania zdrowia

Dieta małosolna i bezsolna dobra dla zachowania zdrowia

Ludzki organizm jest tak skonstruowany, że niemal wszystkie potrzebne do życia składniki odżywcze pobiera z naszego pożywienia. Gdy nasze jedzenie jest dobrze zbilansowane, mamy pełen komplet witamin, makro i mikroelementów, innych potrzebnych związków. Przyprawy, których używamy każdego dnia poprawiają smak potraw, ale tak naprawdę, nie są nam do niczego potrzebne. Nagminnie popełniamy błąd w zużyciu cukru i soli, co ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Od najmłodszych lat nasze potrawy są doprawiane tymi dwoma produktami, a później już nie potrafimy bez nich żyć. Słodzimy, solimy, nie zważając na to, że znacznie przekraczamy ilość obu substancji. Jeżeli nie smakują nam potrawy, według nas nie dosolone, spróbujmy zamienić popularna sól na zioła, które dadzą podobny efekt, a nie będą szkodziły. Redukcja soli tylko poprawi nasze zdrowie. Jednym z powszechnie używanych ziół jest bazylia. Możemy jej używać do doprawiania farszów, pizzy, pasztetów, zup, sałatek – z powodzeniem zastąpi sól, mimo, iż jej smak jest delikatnie słodko – gorzki. Lubczyk, to zioło przypominające w smaku popularną przyprawę w płynie. Jeżeli użyjemy go do zupy, nie będziemy się rozglądać za solniczką. Majeranek jest znakomitą przyprawą do drobiu i roślin strączkowych.. Imbir jest niezastąpiony w doprawianiu potraw tłustych, ciężkostrawnych. Wymienione przyprawy naturalne, poprzez swoją kompozycję z potrawą, całkowicie eliminują potrzebę jej dosolenia.