Dieta dla sportowca
Sport jest dziedziną życia, która od samego jego początku, wzbudza ogromne emocje i zainteresowanie wśród widzów jak i samych uczestników zawodów. W tej dziedzinie nastąpił w ostatnich kilkudziesięciu latach ogromny postęp, a wyniki w każdej z dyscyplin poprawiły się ogromnie. Doszło już do tego, że urwanie dziesiątych setnych sekundy na dystansie kilkuset metrów wymaga wielu lat pracy, bo granice możliwości są przesunięte tak daleko, że trzeba ogromnej mobilizacji i woli walki, aby ciągle się poprawiać. Sam talent to już za mało. Może on być tylko bazą do osiągania doskonałych rezultatów. Trenerzy i opiekunowie sportowców, w dążeniu do uzyskiwania jak najlepszych rezultatów, starają się doskonalić każdy możliwy element treningu i życia sportowca, aby mógł on wypadać jak najlepiej. Jednym z ważniejszych elementów, który ma ogromny wpływ na osiągane rezultaty, jest dieta, jaka jest dla niego zastosowana. Od dawna wiadomo, że to co jemy, ma duże znaczenie, dla osiąganych rezultatów. Ważne jest dostarczanie sobie wszystkich niezbędnych składników mineralnych, by tak zbilansować dietę, aby zaspokajała w 100% dzienne zapotrzebowanie na energię. A tej potrzeba sporo, bo treningi są bardzo intensywne. Wysokiej klasy sportowiec potrafi dziennie zjeść trzy, a nawet cztery razy więcej niż porcja żywieniowa przeciętnego człowieka. I wszystko to jest zamieniane na energię. Dlatego opracowanie dopasowanej do danego zawodnika diety jest niezmiernie ważnym elementem treningu.