Dieta dla kobiet w ciąży
Każda kobieta, kiedy dowiaduje się, że zostanie mamą jest przepełniona szczęściem. Niestety zmieniający się stan fizyczny i wizualny przyszłej mamy powoduje, że chętnie sięgają po różne nieodpowiednie pokarmy. Problem polega na tym, że w czasie ciąży można przytyć nawet do czterdziestu kilogramów, co jest wręcz karygodne. Wszystkie panie, które mają skłonność do tycia powinny przejść na ścisłą dietę. Oczywiście w czasie ciąży nie może to być dieta tak drastyczna, jak w czasie zwykłego etapu życia. Przede wszystkim skłonność do tycia należy skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę oraz z lekarzem dietetykiem. Jeżeli mając skłonności do tycia nie zastosujemy diety, może to się skończyć tragicznie dla nas i dla dziecka. Poza tym po porodzie będzie nam bardzo trudno zgubić kilogramy. Lekarze przede wszystkim proponują diety, które są bardzo bogate w witaminy i białko. Czyli we wszystko to, czego potrzebuje dziecko i matka. Często wystarczy pilnować się tylko, żeby na naszych talerzach lądowała tylko zdrowa żywność, a nie ta zmodyfikowana genetycznie. Wiele pań pewnie zadaje sobie pytanie jak poradzić sobie z zachciankami. Przede wszystkim należy mieć silną wolę i zdawać sobie sprawę z tego, że każda zachcianką będzie nas kosztować po porodzie kilku tygodni, a nawet miesięcy ciężkich ćwiczeń.