Dieta dla diabetyków

Dieta dla diabetyków

Walorem rozmaitych diet, o których często słyszymy jest nie tylko utrzymanie zgrabnej sylwetki, ale przede wszystkim ich wpływ na nasze zdrowie, a nie rzadko też ich właściwości lecznicze przy rozmaitych schorzeniach i chorobach. Jedną z chorób, w których dieta odgrywa istotną rolę w leczeniu jest cukrzyca (szczególnie zaś ta insulinozależna). W tym przypadku odpowiednio zbilansowana dieta stanowi konieczny warunek terapii diabetyków. Rygorystyczne przestrzeganie pewnych zasad żywieniowych pozwala bowiem utrzymać właściwy poziom cukru we krwi i przewidzieć zapotrzebowanie na insulinę. Cechą charakterystyczną diety cukrzycowej jest przede wszystkim to, że zawiera jak najmniej prostych cukrów ( unika się w niej słodyczy, cukru, ale też ogranicza jedzenie słodkich owoców, soków, napojów czy też smażonych i tłustych potraw). Znajomość zawartej w produktach ilości węglowodanów pozwala osobom chorym na cukrzycę zaplanować porcję (wagową) spożywanego posiłku oraz dawkę aplikowanej insuliny. Zaleca się głównie spożywanie produktów zawierających cukry złożone (organizm pobiera z nich cukier w sposób zrównoważony, nie powodując wahań poziomu cukru we krwi), jak: kasze, ryż, warzywa strączkowe, produkty z pełnego ziarna, chude produkty nabiałowe (sery, twarogi, kefir, itp.), a także chude ryby czy mięsko – najlepiej w postaci gotowanej lub duszonej.

[Głosów:1    Średnia:5/5]