Cukrzyca a węglowodany

Węglowodany stanowią bardzo kontrowersyjną kwestię, jeżeli rozważamy je jako składnik diety dla osoby cierpiącej na cukrzycę. Wiadomo bowiem, jakie właściwości mają te właśnie składniki odżywcze. Logicznie rozumując zdawałoby się, iż każdy cukrzyk powinien dobrowolnie po prostu zrezygnować z przyjmowania węglowodanów w swojej diecie. W praktyce to jednak tak nie wygląda – na całe szczęście, jako, że węglowodany zawierają się w większości bardzo popularnych potraw. Należy zmniejszyć ich przyjmowanie, natomiast nie trzeba z nich rezygnować. Czemu musimy się przyjrzeć bardzo podejrzliwie? Pod lupą powinny się znaleźć: chleb, ziemniaki, ryż, makaron. Spójrzmy na ilości, jakie spożywamy. Jeżeli są one zbyt obfite – natychmiast powinniśmy je zmniejszyć, a nie czekać na cud! Kiedy zauważymy rezultaty tak dużej zmiany w jadłospisie? Choć wydaje się to nieprawdopodobne, zmiana następuje już po upływie kilku tygodni od daty rozpoczęcia takowej diety. Co się zmniejsza? Przede wszystkim spada nam poziom cukru. Zaraz po nim powinna się zmniejszyć depresyjna liczba, jaka do tej pory pokazywała nam się na wadze. Od tej pory nie będziemy już musieli się tak nią przejmować – na całe szczęście! Warto zatem pilnować całego procesu. Kto wie, jak bardzo może on nam poprawić humor w dobie panującego w naszym kraju i na świecie kryzysu?

[Głosów:0    Średnia:0/5]