Ajurweda – proste jedzenie
Diety, których kolebką jest Azja, znajdują sobie coraz szersze rzesze zwolenników na Zachodzie. Na przykład pochodzące z Indii: dieta hinduska czy ajurwedyczna. Obie głownie oparte na spożywaniu produktów pochodzenia roślinnego, unikające mięsa. Ajurweda jako starożytna hinduska medycyna w swym holistycznym podejściu zakłada, że podstawą naszego zdrowia jest to co jemy. W myśl zasady: „jesteś tym co zjadasz”. Celem zastosowania diety ajurwedycznej jest zrównoważenie w organizmie, co z kolei doprowadzić ma do pełni zdrowia. W diecie tej zaleca się spożywanie prostych w przygotowaniu pokarmów pochodzenia roślinnego oraz produktów mlecznych. Dietę komponuję się w oparciu o indywidualne potrzeby organizmu, według nich dobiera się zarówno rodzaj spożywanych pokarmów, pory ich spożywania jak i przestrzega się pewnych reguł ( na przykład: dotyczących mieszania rozmaitych pokarmów w ramach jednego posiłku, itp.). Znajdziemy w niej produkty takie jak: pełne zboża, kasze, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, mleko, maślankę, twaróg a także przyprawy i zioła ( w rozmaitej postaci) oraz mieszanki herbat. Napary i wywary z przypraw i ziół znajdują zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń czy dolegliwości organizmu. Dieta ajurwedyczna może zatem być nie tylko dietą leczniczą przy różnych chorób ale też doskonałym sposobem dbania o zdrowie.